Recept: Zelfgemaakte hummus


Hummus is een lekkere dip of broodsmeersel welke je ook eenvoudig zelf kunt maken. Dit recept is van Ottolenghi en is een basisrecept voor zelfgemaakte hummus.

Ingrediënten

250 g gedroogde kikkererwten
1 theelepel zuiveringszout
270 g (witte) tahin
4 eetl. citroensap
4 tenen knoflook, fijngewreven
1 dl koud water
zout

Bereiding

Was de kikkererwten een dag van tevoren en doe ze in een grote kom. Zet ze in minimaal twee keer het volume aan water en laat ze een nacht weken. (De kikkererwten nemen veel vocht op!)
Giet de kikkererwten na een nacht weken af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte kikkererwten erin met het zuiveringszout. Bak ze al roerend circa 3 minuten. Voeg 1½ liter vers water toe en breng het aan de kook. Schep steeds het schuim en eventuele bovendrijvende vliesjes af en laat de kikkererwten gaar koken. Dat kan tussen 20 en 40 minuten duren, afhankelijk van de soort en de leeftijd, maar ook nog veel langer. Als de kikkererwten gaar zijn moeten ze mooi zacht zijn, en gemakkelijk breken als je een erwt tussen duim en wijsvinger drukt, maar geen puree worden.

Giet de kikkererwten af. Je hebt nu zo’n 600 gram. Doe ze in een keukenmachine, blender of kom (gebruik dan de staafmixer). Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan terwijl de motor draait tahin, citroensap, knoflook en 1½ theelepel zout toe. Doe druppel voor druppel het ijskoude water erbij en roer tot het een gladde, romige puree is; dat duurt circa 5 minuten.

Schep de hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat hem minstens 30 minuten rusten. Zet de hummus als je hem niet meteen gebruikt afgedekt in de koelkast. Haal hem 30 minuten voor gebruik eruit.

Serveer de hummus besprenkeld met olijfolie en met pitabrood of met gewoon brood. Bewaar de zelfgemaakte hummus maximaal drie dagen afgesloten in de koelkast.