Ik heb hem al vaak op een notitieblaadje gekrabbeld voor klanten, maar dan nu ook op onze site: het recept voor zelfgemaakte granola/cruesli! Dit recept kun je helemaal naar eigen smaak aanpassen. Varieer lekker met noten, pitten, zaden of vlokken tot jij het recept helemaal naar je eigen smaak hebt gevonden!
Ingrediënten:
- 200 gram vlokken (ik gebruik zelf een combinatie van haver en spelt)
- 200 gram noten, zaden en pitten naar keuze (ik gebruik zonnebloempitten, kokosrasp, amandelen, amandelschaafsel, gebroken lijnzaad, hazelnoten, geroosterde hazelnoten en pecannoten. Je kunt natuurlijk ook denken aan sesamzaad, pompoenpitten, cashewnoten, walnoten of gewoon heel simpel een notenmix gebruiken)
- 3-4 eetlepels honing of agavesiroop
- 2 eetlepels kokosolie of zonnebloemolie
- Optioneel: kruiden zoals kaneel, koekkruiden, speculaaskruiden, cardamom etc.
- Optioneel: stukjes fijngehakte pure chocolade (bijvoorbeeld de Vivani 71%) of rozijnen, cranberries, gedroogde abrikozen, stukjes gedroogde appel etc. Pas op dat je deze ingredienten pas toevoegt NA het bakken! Het verbrandt allemaal erg snel, dus voeg dit naderhand pas toe.
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 165 – 170 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem een ruime kom en een (houten) lepel om de ingrediënten in te mengen
- Weeg 200 gram vlokken af. Voeg de rest van de 200 gram droge ingrediënten toe. Mix even door elkaar en doe er dan de honing of agavesiroop en de olie bij. Meng het geheel door elkaar. Vind je het niet genoeg plakken, voeg dan nog wat honing of siroop toe
- Stort alles uit op je bakplaat en zorg dat het een beetje evenredig verdeeld is
- Schuif je bakplaat in de oven en bak voor 15-20 minuten. Schep het mengsel na een minuut of 5 even om. Houd het in de gaten, want het kan snel verbranden!
- Na 15-20 minuten haal je je bakplaat uit de oven en laat je het helemaal afkoelen (oke, doe in ieder geval een dappere poging)
- Voeg de eventuele ingrediënten zoals chocolade of gedroogde vruchten toe en pak je bakpapier aan de 2 lange kanten vast. Breng je handen naast elkaar en schuif de granola gemakkelijk in één keer zonder rotzooi in een weckpot.Eet smakelijk!