Wat is het verschil tussen Shoyu, Tamari en Ketjap?


Misschien gebruik je deze ingrediënten al jaren, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Misschien loop je er weleens langs en heb je geen idee wat het is of hoe je het kan gebruiken. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen Shoyu, Tamari en Ketjap!

Shoyu, Tamari en Ketjap zijn allemaal sojasauzen. Deze sojasauzen worden gemaakt van gefermenteerde sojabonen, als een bijproduct van Miso. Je gebruikt sojasaus als hartige smaakmaker in soepen, sauzen, wokgerechten, groente- en granenschotels, dipsaus, in marinades of om bijvoorbeeld vlees op smaak te brengen.

De basis van deze sauzen is nagenoeg altijd hetzelfde; gefermenteerde sojabonen met water, zout en gist.

Shoyu

Ingrediënten van onze Shoyu: Water, soja*, tarwe*, zeezout en koji (A. oryzae).

Shoyu wordt al eeuwenlang traditioneel geproduceerd en gegeten in Azië. Omdat de smaak van Tamari wat heftig kan zijn, is er aan de Shoyu geroosterde tarwe toegevoegd. Tarwe maakt sojasaus zoeter en milder, maar tegelijkertijd minder geschikt voor mensen die tarwe moeilijk kunnen verdragen

Tamari

Ingrediënten van onze Tamari: Water, sojabonen*, zeezout en koji (A. oryzae).

Zoals je kunt zien is het verschil in ingrediënten dus minimaal: Tamari bevat géén tarwe, verder is de samenstelling eigenlijk hetzelfde. De smaak daarentegen niet! Het ontbreken van de geroosterde tarwe maakt dat tamari een iets sterkere smaak heeft dan shoyu. Tamari zou minder zoetig moeten smaken, hartiger en complexer, maar niet minder zout.

Ketjap Manis

Ingrediënten van onze Ketjap Manis: Water, sojabonensap*, suiker*, melasse*, zeezout, specerijen* (citroengras*, laurierblad*, koriander*, knoflook*).

Om Ketjap te maken heb je een belangrijk ingrediënt nodig: sojasaus! Om Ketjap te maken wordt er suiker en/of een ander zoetmiddel aan de sojasaus toegevoegd. Hierdoor krijgt het niet alleen zijn typsiche zoete smaak, maar ook de ietwat stroperige structuur. Ketjap gebruik je veelal in warme gerechten, de smaak komt dan ook beter vrij. Zoals je kunt zien is er aan onze Ketjap geen rommel toegevoegd!

Gebruik

Vraagt een recept om sojasaus, gebruik dan gerust Tamari of Shoyu, afhankelijk van jouw keuze. Vraagt een recept om zoete sojasaus, ga dan voor Ketjap. Pas op met het een op een vervangen van deze ingrediënten, want vaak komt het de smaak van je gerecht niet ten goede! Ketjap gebruik je vaak warm, terwijl Tamari of Shoyu ook makkelijk koud gebruikt kan worden (veel mensen kennen dit wel tijdens het eten van sushi).

Hopelijk is het met deze uitleg het verschil tussen Shoyu, Tamari en Ketjap een stuk duidelijker geworden. Heb je nog steeds vragen? Stel ze gerust!